Kockázati életbiztosítás

Előnyök és tudnivalók

A kockázati életbiztosítás egy olyan típusú életbiztosítás, amely a biztosított személy bármely okú (baleset és betegség is) halála esetén fizet ki kártérítést a kedvezményezettnek. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosított személy meghal, a biztosító kifizeti a haláleseti kártérítést a megjelölt kedvezményezettnek, általában egy összegben.

A kockázati életbiztosítás más típusú életbiztosításoktól, mint például a befektetési életbiztosítás, eltérően nem tartalmaz megtakarítási elemet. A biztosított által fizetett díj általában alacsonyabb, mivel a biztosító csak akkor fizet ki kártérítést, ha a biztosított személy halála bekövetkezik.

A kockázati életbiztosítás segíthet a biztosított személy családjának vagy szeretteinek anyagi biztonságot biztosítani a haláluk esetén. A kártérítés összege általában elegendő ahhoz, hogy fedezze a halál utáni kiadásokat, például a temetési költségeket és az esetleges tartozásokat.

A kockázati életbiztosítás általában időkorlátos, azaz csak bizonyos időszakban, általában 10, 20 vagy 30 évig érvényes. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosított személy nem hal meg az időszak végéig, akkor a biztosító nem fizet ki kártérítést.

A kockázati életbiztosítás díja általában alacsonyabb, mint más típusú életbiztosításoké, de a díj nagysága függ a biztosított személy életkorától, egészségi állapotától, életmódjától és más tényezőktől.

A kockázati életbiztosítás megkötése előtt érdemes megfontolni, hogy mennyi kártérítésre van szükség a család vagy a kedvezményezett anyagi biztonsága érdekében, valamint hogy milyen időtartamra van szükség a biztosításra.

Az életbiztosítások általában nem tartalmazzák a halál okától függő kivételeket, azaz ha a biztosított személy halála a biztosítási feltételeknek megfelelően bekövetkezik, akkor a biztosító kifizeti a kártérítést, függetlenül a halál okától.

A kockázati életbiztosítás általában nem tartalmaz megtakarítási elemet, ezért nem alkalmas arra, hogy hosszú távú megtakarítást biztosítson, vagy nyugdíj előtakarékosság céljára használják.

A kockázati életbiztosításra jellemző, hogy nincs visszaváltási értéke, vagyis ha a biztosított személy élve marad az időszak végéig, akkor a befizetett díjakat nem kapja vissza.

A kockázati életbiztosítás mellett érdemes fontolóra venni az egész életre szóló életbiztosítást is, amely egy hosszabb időszakra szóló életbiztosítási forma, és tartalmaz egy megtakarítási elemet is.

A kockázati életbiztosítást érdemes időnként átvizsgálni és felülvizsgálni a biztosítási igények és a családi körülmények változása miatt. Ha a biztosított személy családi helyzete, egészségi állapota, jövedelme vagy más fontos tényezője megváltozik, akkor érdemes lehet módosítani a biztosítási összeget vagy a kedvezményezettet.

A kockázati életbiztosítás igénybevétele előtt érdemes alaposan tanulmányozni a biztosítási feltételeket és a kártérítési összegeket, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen körülmények között fizet a biztosító kártérítést, és milyen összegeket fizet ki. A biztosítási feltételek általában eltérőek lehetnek a különböző biztosítóknál, ezért fontos, hogy összehasonlítsuk a különböző lehetőségeket, mielőtt kiválasztjuk a legmegfelelőbb kockázati életbiztosítást.

Kérdés esetén, kérem keressen:

Telefonszám

0670 731 3493

E-mail

info@penzmernok.hu